To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou...

MVDr. Hana Prausová

Tuto okřídlenou větu z filmu Na samotě u lesa zná asi každý. A každý majitel chlupatého společníka, který měl tu čest se s ní seznámit osobně, také ví, že to není pravda. Na což ostatně brzy přišli i hrdinové filmu. Jen je ještě zapotřebí uvést na pravou míru, že dnes se u nás jedná hlavně o blechu kočičí (Ctenocephalidesfelis). Ale to opravdu rozpozná pouze odborník, a to ještě pod mikroskopem.

Až někdy rozhrnete svému psu nebo kočičce srst na břiše a budete mít pocit, že mu v ní běží zrníčko kmínu, pak vězte, že se jedná o dospělou blechu. Ta je veliká 1 až 3 milimetry, červenohnědá až černá a zploštělá ze stran. Má tři páry silných nohou, které jí umožňují podávat výkony ve sprintu a skoku vysokém.

blecha psí

Po té, co se nasaje, klade samička na hostiteli vajíčka 0,5mm velká, perlově bílá a hladká, takže snadno spadnou ze zvířete do prostředí. Zde se vylíhnou larvy velké 1,5 až 5mm, beznohé a průhledné. Živí se drobným organickým materiálem a především trusem dospělých blech s částečně nestrávenou krví (známá bleší „hovínka“, která jsou dobrým indikátorem přítomnosti blech na zvířeti). Za vhodných podmínek se larva zakuklí a v kukle, která je oproti vajíčku naopak vlhká a lepkavá, aby na sebe jako kamufláž nachytala kdejakou nečistotu z prostředí, prodělá přeměnu v dospělce. Celý cyklus, kterému se říká úplný, trvá dle příhodnosti vnějších podmínek 30 až 75 dní. A dospělí jedinci se opět hladově vrhají na další oběť.

Kromě toho, že ji obtěžují, znervózňují a připravují o vzácnou tekutinu (mláďata mohou být až anemická!), také slouží jako přenašeči dalších patogenů (např. tasemnice Dipylidium caninum, bakterie Bartonella henselae a Mycoplasma haemofelis) a spouštěči alergické dermatitidy.

K ošetření zvířat proti blechám se používají přípravky známé i z boje proti klíšťatům. Záleží už jen na majiteli, jaké aplikační formě dá přednost. K dispozici jsou obojky, pipety za krk i tablety. Jen se nesmí zapomenout, že prostředí je několik měsíců zdrojem reinfekce a že je tedy nutno ho ošetřovat po stejnou dobu jako zvíře. A nakonec opět upozornění pro majitele psů i koček – ne vše, co je vhodné pro psa, může přijít i na kočku!

 

Objednejte se k nám online




Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

rezervace online
Laboratoř:
Bubenské nábřeží 306/13
107 00 Praha 7 - Holešovice
Areál Pražské tržnice - objekt 27

Tel.: 220 800 465, 731 587 248, FB: www.facebook.com/Labvet.cz