Progil geriatrický

minimální sestavy:

Hematologie: hematokrit

Biochemie: kreatinin, Chol, CB, ALB, ALT, ALP

Moč: specifická hmotnost, pH, bílkoviny

kompletní sestavy:

Hematologie: kompletní krevní obraz

Biochemie: urea, kreatinin, Chol, CB, ALB, Glu, BIL, ALT, AST, GMT, ALP, AMS, LIP, CK, P, Ca, Na, K, Cl

Moč: specifická hmotnost, pH, bílkoviny, sediment

 

Ještě přece není tak starý?

MVDr. Petr Vokoun

Máte doma staršího psa?

Stáří není nemoc. Je to přirozený vývoj každého tvora. Ve stáří však nemoci přicházejí častěji. Starší organizmus je k nemocem vnímavější a uzdravovaní trvá déle. K tomu přistupuje i snížená přizpůsobilost změnám a pokles výkonnosti tělesných funkcí.

Stejně jako u lidí jsou i u zvířat typická onemocnění staří, která nelze vyléčit, nýbrž jen zmírnit tak, aby byla pro zvíře snesitelná. K tomu je ovšem nezbytná dobrá spolupráce majitele zvířete se zvěrolékařem.

Které jsou nejčastější potíže starších psů?

obtížnější příjem a trávení potravy

Pejskovi se zhoršuje stav chrupu. Pomaleji mu pracuje žaludek a střeva. Snižuje se výkonnost jater a ledvin.

pokles fyzické kondice

Ochabují mu svaly, přidávají se kloubní potíže. Klesá výkonnost srdce. Přicházejí dýchací potíže.

tendence k obezitě

Snižuje se potřeba zdrojů energie v potravě o 1/3 při nezměněném přísunu potravy. Ubývý mu svalová hmota a pohybuje se méně než dřív. Snižují se hormonální aktivity s náchylností k endokrinologickým problémům.

pokles smyslového vnímání

Začíná ztrácet čich a sluch, smysly, které jsou pro psa velmi důležité. Ubývá mu chuť a slábne zrak. Ztrácí paměť a schopnost orientace.

Kdy lze očekávat tyto potíže stáří?

Problémy stáří nastupují nejpozději u malých plemen. Bývá to od 9-10 let. Střední plemena psů od 7-8 let a velcí psi již kolem šestého, sedmého roku života.

Co dělat, aby i starý pes byl zdravý?

Mimořádně důležitá jsou preventivní vyšetření, neboť stále platí, že předcházet nemocem je snazší než je léčit! Proto podobně jako pro staré lidi doporučují se i pro zvířata pravidelné kontroly zdraví. Ta spočívá v základním všestranném klinickém vyšetření v ordinaci Vašeho zvěrolékaře doplněném o speciálně zaměřené laboratorní vyšetření moči a krve.  U nás to je Labvet geriatrický test.

Kdy přivést zvíře k preventivnímu vyšetření?

Zásadně před nástupem „stáří“ jak je výše uvedeno. Je to důležité zejména pro získání laboratorních hodnot krve a moči ještě za stavu plného zdraví kvůli pozdějšímu porovnání. Zjištěné hodnoty Vám předáme k uložení v záznamu o „Zdravotním profilu“ i s naším posouzením. Pravidelné zdravotní kontroly pak mají ve stáří následovat přibližně 1x ročně. Tyto laboratorní kontroly odhalí skryté ochabování funkce životně důležitých orgánů daleko dříve než se objeví příznaky onemocnění. Tehdy je ještě možné ovlivnit průběh včasnou léčbou nebo i jen dietou či úpravou životních podmínek zvířete, a tak podstatně prodloužit jeho život.

Doporučení pro výživu staršího psa

Psa krmte častěji. Dvakrát až třikrát denně po menších dávkách. Podávejte jen snadno stravitelnou potravu obsahující kvalitní bílkoviny – mléčné výrobky, vejce, ryby, čistou svalovinu a živočišné tuky (vepřové sádlo) s přílohami v objemu cca 2/3 dávky. Doporučujeme vhodný trvalý zvýšený přívod vitaminů zejména skupiny B a vitamin A.

Pamatujte i na přívod minerálních látek zejména vápníku. Zjistíme-li naším geriatrickým testem ochablejší funkci vnitřních orgánů, podávejte výhradně léčebné diety.

Slovo na závěr

Mnohé obtíže můžeme ve spolupráci s Vaším zvěrolékařem a pomocí objektivního laboratorního vyšetření včas rozpoznat a zmírnit. Dlouhý a bezproblémový život Vašeho psa či kočky jistě stojí za trochu času a peněz. Ze dvou zkumavek krve, kterou vašemu pejskouvi odebereme, a přinesené moči získáte spoustu užitečných informací o jeho zdravotním stavu. Pes musí být na lačno. Ceny vyšetření se dle rozsahu pohybují od 500 do 2000 Kč vč. DPH.

 

zpět

 

Objednejte se k nám online




Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

rezervace online
Laboratoř:
Bubenské nábřeží 306/13
107 00 Praha 7 - Holešovice
Areál Pražské tržnice - objekt 27

Tel.: 220 800 465, 731 587 248, FB: www.facebook.com/Labvet.cz