Prevence je lepší (a levnější) než léčba

MVDr. Hana Prausová

Skrývání nemocí je evoluční mechanismus, jak na sebe neupozornit predátora a přežít. A i když v laskavé péči chovatelů nic takového mazlíčkům nehrozí, ve skrývání nemocí jsou stále mistry. Majitelé koček by mohli vyprávět, že? Proto často k rozpoznání nestačí ani zkušené oko, ale je zapotřebí preventivní vyšetření, které onemocnění včas odhalí a zastaví nebo zpomalí jeho rozvoj.

Existují tři úrovně prevence. Jako primární označujeme tu, která má za cíl předejít onemocnění. Sem patří například správná výživa, očkování nebo zabránění nežádoucímu chování, které by mohlo vést k onemocnění (např. venčení s náhubkem u notorických požíračů ....). Taková prevence je tedy především v režii vás, chovatelů.

Sekundární prevencí se nazývá včasné odhalení  již vzniklého onemocnění. Tím se může zastavit nebo zpomalit jeho postup a zabrání se napáchání mnohem větších škod. Je to například pravidelné vyšetření trusu na odhalení střevních parazitů, vyšetření krve, které ukáže onemocnění jater, ledvin, slinivky, štítné žlázy a nadledvinek nebo i infekční onemocnění jako borelióza, anaplazmóza nebo ehrlichióza. Vyšetření moči může upozornit na potíže s ledvinami nebo cukrovku.

Většina těchto onemocnění může dlouhou dobu probíhat skrytě, bez výrazných klinických příznaků. Když se objeví, může být pozdě na jakoukoli smysluplnou léčbu. Sekundární prevence se už neobejde bez veterinárního lékaře a laboratoře.

Stejně je to i s prevencí terciární, která pravidelným sledováním chronicky nemocného pacienta (např. cukrovka, artritida, alergie) zmírňuje dopad onemocnění a zlepšuje kvalitu pacientova života. 

Čím začít?

 
 

Objednejte se k nám online




Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

rezervace online
Laboratoř:
Bubenské nábřeží 306/13
107 00 Praha 7 - Holešovice
Areál Pražské tržnice - objekt 27

Tel.: 220 800 465, 731 587 248, FB: www.facebook.com/Labvet.cz