Ach, ty horké dny…

Nekonečná vedra přináší mnoho úvah o tom, jak se v těchto dnech starat o naše čtyřnohé kamarády. Abychom letní dny přežili my i naši mazlíčkové, je zapotřebí mít na paměti několik zásad.

Nikdy, a to opravdu nikdy, nenechávat zvířata sama v autě (byť na několik minut). I při otevřeném okénku, je-li venkovní teplota 30°C, vystoupá teplota v autě během deseti minut na 39°C a za třicet minut je to už 49°C.

V horké dny omezit aktivitu na ranní a večerní procházky, kdy není tak vedro. A nezapomeňte, že psím tlapkám udělá lépe travnatá cestička než rozpálený chodník nebo asfalt.

Zvířata, která jsou držena venku, by měla mít možnost schovat se do stínu. Rozpálená bouda není to pravé ořechové. Samozřejmostí musí být dostatek vody k napití. Aby se udržela déle chladná, je možné do ní přidat i pár kostek ledu.

U bazénu či jiné vodní plochy je zapotřebí mít zvířata pod dohledem. Ne každý je dobrý plavec a pití silně chlorované vody také není nejlepší nápad.

Otevřená okna jsou velkým lákadlem hlavně pro kočky, které nevědí, co je to závrať a pro ulovení okolo letícího ptáčka jsou schopny udělat cokoliv.

Více na pozoru se musejí mít majitelé brachycefalických plemen (např. buldoček, mops, perská kočka), zvířat starých, obézních nebo trpících chronickým onemocněním srdce či plic.

Zapamatovat si hlavní příznaky přehřátí – zrychlené, ztížené dýchání, slinění, zrychlená činnost srdce, slabost až kolaps, křeče, zvracení, krvavý průjem, teplota nad 40°C. Jako první pomoc začneme s postupným chlazením studenou, ale ne ledovou, vodou. Je-li zvířátko schopno pít, podáme mu studenou, ale opět ne ledovou, vodu. Další kroky už přenechte veterinářům. Ale při dodržování výše uvedených zásad se vás tento bod netýká.

Čtěte také: Proč zbytečně uhynuli zdraví chovní psi?

Labvet.cz – laboratoř pro chovatele i veterináře

Objednejte se k nám online

Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

🐕 Prodej vstupenek na webinář "VÝŽIVA PSA: ZÁKLAD ZDRAVÍ" končí 23.4. v 16h! Zarezervujte si místo právě teď! 🐕

X