Jak na infekce u koťat

MVDr. Hana Prausová


V zářijovém čísle časopisu Journal of Clinical Microbiology byly zveřejněny výsledky výzkumu, který se zabýval souvislostí mezi enteropatogenní bakterií Escherichia coli (EPEC) a průjmy se zvýšenou mortalitou u koťat. Zjistil, že tyto bakterie, které mohou být příčinou průjmu u dětí, kolonizují i střevo koťat. Prevalence (tedy výskyt v populaci) je 18%. Byly izolovány ze zdravých i průjmujících koťat, u těch však ve výrazně větším množství.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozvoj onemocnění byl pravděpodobnější po předchozí léčbě antibiotiky a s ní související změnou střevní mikroflóry (dysbióza). EPEC způsobuje závažné poškození střevní sliznice, které vede ke zhoršenému vstřebávání živin a vody a v důsledku toho k dehydrataci vyžadující parenterální podávání tekutin. Studie navíc ukázala, že podávání probiotik, konkrétně Enterococcus hirae, pomáhá udržovat správné funkce střevní sliznice a má pozitivní vliv na prevenci i léčbu.

Vzhledem k tomu, že v tomto experimentu se bakterie snadno přenášela mezi koťaty a že již dříve byl prokázán přenos ze štěněte na dítě, upozornila studie také na to, že koťata mohou být přirozeným rezervoárem a též přenašečem EPEC na lidi. Zároveň však toto studium na zvířecích modelech může přinést výsledky použitelné pro zvládání infekce u koťat i dětí.

 

OBJEDNAT

zpět na blog

 

Objednejte se k nám online




Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

rezervace online
Laboratoř:
Bubenské nábřeží 306/13
107 00 Praha 7 - Holešovice
Areál Pražské tržnice - objekt 27

Tel.: 220 800 465, 731 587 248, FB: www.facebook.com/Labvet.cz