O čem může vyprávět sklíčko

MVDr. Hana Prausová

Jednoduchý obarvený preparát nám dokáže poskytnout řadu užitečných informací pro rychlé doplnění diagnózy. Stačí důkladně odmaštěné, suché a čisté sklíčko a správně provedený a obarvený nátěr.

Kožní potíže a zánět zvukovodu

Stěry, seškraby, výtěry - slouží hlavně k rychlému ověření, zda-li se jedná o bakteriální nebo kvasinkovou infekci. Najdeme-li ve zvukovodu tyčky, je to indikace k následnému bakteriologickému vyšetření.

krevní nátěr

Průjmy

Preparát obarvený podle Grama dokáže odhalit jako příčinu průjmů bakterie rodu Campylobacter a Clostridium. Tamponem na špejli rozetřeme trus rovnoměrným valivým pohybem po sklíčku a necháme zaschnout na vzduchu.

Reprodukce

Pro stanovení fáze cyklu, k určení vhodného dne ke krytí (když není možné vyšetřit hladinu progesteronu) nebo při výtoku mimo hárání. Výtěr je zapotřebí provést pomocí spekula z poševní klenby před krčkem děložním. Na sklíčko ho opět naneseme rovnoměrným, valivým pohybem do tenké vrstvy a necháme zaschnout na vzduchu.

Krevní paraziti

Babesia spp., Ehrlichia/Anaplasma spp. nebo Mycoplasma haemofelis mohou být diagnostikovány i díky hematologickému preparátu. Nutno ovšem podotknout, že citlivost tohoto vyšetření je nízká a negativní výsledek diagnózu rozhodně nevylučuje. Hodnocení vyžaduje zkušené oko, ostatně jako celá hematologie.
Pro tento preparát potřebujeme podložní a zbroušené roztěrové sklíčko. Na okraj podložního sklíčka naneseme malou kapku vyšetřované krve a roztěrovým sklíčkem rovnoměrně rozetřeme asi do dvou třetin podložního sklíčka.

Ehrlichia

Kožní a podkožní útvary

Tenkojehelná biopsie je kapitola sama pro sebe. Správný odběr a vyhotovení preparátu je zde obzvlášť kritické. Roztěr doporučujeme provádět hematologickým postupem nebo tzv. křížem, tj. druhé podložní sklíčko lehce přimáčkneme křížem na odebraný materiál a opatrně táhneme ke druhému konci sklíčka. Pokud nabereme tekutinu, z jedné kapky provedeme roztěr a zbylý obsah stočíme při nižších otáčkách (500-1000/min) 15 minut, aby nedošlo k poškození buněk. Z takto získaného sedimentu opět provedeme nátěr.

Takto připravené preparáty už stačí jen odeslat do laboratoře. Spolu s požadovaným vyšetřením si v naší online žádance vyberete i způsob dopravy. Transportní boxy vám budeme průběžně vracet.

 

zpět Návody

 

Objednejte se k nám online




Po kliknutí na rezervace online níže se zobrazí kalendář, kde si můžete vybrat datum a čas návštěvy naší laboratoře, jak vám vyhovuje.
V kalendáři se zobrazují jen volné termíny umožňující objednání online.
Pro objednání mimo uvedené časy nebo sobotu volejte 220 800 465.

rezervace online
Laboratoř:
Bubenské nábřeží 306/13
107 00 Praha 7 - Holešovice
Areál Pražské tržnice - objekt 27

Tel.: 220 800 465, 731 587 248, FB: www.facebook.com/Labvet.cz